Spoštovani gostje,

zaradi pojava novega virusa imenovanega Koronavirus oz. Novel Coronavirus (2019-nCoV), vam želimo posredovati nekoliko več informacij in priporočil ladijskih družb.

Ladijski prevoznik Costa Cruises

S strani ladijskega prevoznika Costa Cruises smo bili obveščeni o poostrenih postopkih pri vkrcavanju potnikov in članov posadke. Od 31.1.2020, potnikom in članom posadke, ki so v zadnjih 14 dneh potovali na, s ali skozi Kitajsko, ne bo dovoljeno vkrcanje na ladje Costa.

V zadnjih nekaj tednih je ladjar že uvedel določene previdnostne ukrepe pri postopku vkrcanja. Vse potnike in člane posadke, ki kažejo kakršnekoli bolezenske znake (npr. vročina ali kašelj), bo pregledalo medicinsko osebje, ki lahko na podlagi rezultatov vkrcanje tudi zavrne. Med samim križarjenjem se zaradi bolezenskih znakov lahko opravi pregled potnikov in članov posadke ter se na podlagi le-tega uvede dodatne varnostne ukrepe. Zdravje in varnost potnikov ter članov posadke so pri ladjarju Costa Cruises na prvem mestu, zato zagotavlja 24-urno medicinsko oskrbo in v skladu z napotki Svetovne zdravstvene organizacije sprejema dodatne varnostne ukrepe.

Ladijski prevoznik MSC

Prav tako smo bili obveščeni o novih pogojih vkrcanja na ladje ladijskega prevoznika MSC. Od 31.1.2020 dalje potnikom, ki so v zadnjih 30 dneh potovali v, s ali skozi Kitajsko, ne bo dovoljeno vkrcanje na MSC ladje. Ladjar je zadnjih nekaj tednov uvedel poostren nadzor na vkrcavanju. Potnike, ki kažejo kakršnekoli bolezenske znake vročine ali kašlja bo pregledalo ladijsko medicinsko osebje, ki lahko vkrcanje potnika tudi zavrne. Zdravje in varnost potnikov so ladjarju MSC na prvem mestu. 24-urna medicinska oskrba je na voljo potnikom, ki jo potrebujejo. Več informacij na voljo na spletnem naslovu (v hrvaškem jeziku) https://www.msckrstarenja.com/hr-hr/About-MSC/News/Epidemija-Koronavirusa-U-Kini.aspx

Ladijski prevozniki Carnival, Royal Carribean in Holland America

Podobne usmeritve in postopke so uvedli tudi ladijski prevozniki Carnival, Royal Carribean in Holland America. O točnih pogojih za vkrcanje so bile vse prijavljene stranke v preteklih dneh že obveščene. V kolikor ste prijavljeni, na katerega od omenjenih križarjenj, pa obvestila niste prejeli, vas prosimo, da kontaktirate vaše prijavno mesto.

Tudi za vstop v ZDA so uvedene dodatne omejitve. Vsem potnikom, ki so v roku 14 dni pred potovanjem v ZDA obiskali Kitajsko, lahko ameriške oblasti zavrnejo vstop v državo zaradi suma na Koronavirus. Obvestilo velja do preklica. Celotno obvestilo je na voljo na spletnih straneh Bele hiše: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-suspension-entry-immigrants-nonimmigrants-persons-pose-risk-transmitting-2019-novel-coronavirus/

Pri usmerjanju potnikov delujemo v skladu z usmeritvami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki kot pristojna institucija posreduje najbolj aktualne in relevantne podatke vezano na pojav novega virusa. Odgovore na večino vaših vprašanj boste tako našli na njihovi spletni strani: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori .

Upoštevajoč trenutne usmeritve NIJZ tako ne izvajamo organiziranih potovanj in križarjenja na Kitajsko. Potovanja v druge dele Azije in na ostale kontinente medtem potekajo normalno, pri čemer naše potnike usmerjamo, da v želji po čim prijetnejšem potovanju upoštevajo navodila in informacije, ki so v pristojnosti NIJZ https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori .

Ekipa Kompas d.d.